Provanszi fűszernövényeimmel teli kosárkám ihlette a következő ételt, amely a Lepcsánkparty blog hagyományaihoz híven egyszerűen elkészíthető és nagyon finom.
A friss zöldfűszerek mellett kellett még egy szép marhahús, ezúttal egy gusztusos 60 dekás stefánia. Fűszerezésül feketebors-, szegfűbors- és borókabogyó-szemeket mozsárban darabosra törtem, száraz serpenyőben kissé megpirítottam és a besózott húsra szórtam.
Előkészítettem a zöldségágyhoz valókat: három szál sárgarépa, két petrezselyemgyökér és egy fél zeller felkarikázva, egy nagy fej fehér hagyma fele és négy duci gerezd fokhagyma. Ezeket felkarikázva mind beleszórtam egy sütőzacskóba.
Rákerült a befűszerezett stefánia, tetejére pedig jó bőven a felaprított friss zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű és bazsalikom. Isteni illatok szálldogáltak már ekkor is.
Végül két deci vörösbor és fél deci finom olivaolaj került a sütőzacskóba, amelyet gondosan lezártam, majd a tetejét pár helyen hústűvel kilyuggattam. A zacskót tepsibe téve a 180 fokra (légkeveréssel) előmelegített sütőbe raktam kb. 70 percre - és kész.
Amikor a húst kellően puhának éreztem, a sütőzacskó tartalmát egy cserépedénybe öntöttem, tálalás előtt a húst szép szeletekre vágtam.
Krumplikrokettel tálaltam: kitűnő hétvégi ebéd - kevés munkával nagyon zamatos ételt kapunk. A provanszi friss zöldfűszerek és a pirított borsfélék magasabb dimenzióba emelték a marhapecsenyét.
UPDATE: A legközelebbi provanszi marha-készítéskor viszont jó másfél órát tartózkodott a zacskó a sütőben, amikor jelét mutatta a hús a puhulásnak, pedig ezúttal szeletekre is felvágtam. Tehát kéretik ellenőrizni és szükség esetén a sütési időt növelni.